Vlaardingen 24

Naam: Jaar: Model: Reder:
Catharinus1914 / 1918 Zeillogger Zeevisscherij Maatschappij Volharding.
Scheepswerf:'s Lands Welvaren (I.S. Figee)
Motor:
Extra info:Stalen zeillogger VL24 Catharinus werd op 24 juni 1914 bij werf 's Lands Welvaren (I.S. Figee) te water gelaten in opdracht van Zeevisscherij Maatschappij Volharding.

Op 19 juni 1918 vertrok het schip met 12 man, onder schipper Johannes Poot en sindsdien niets meer vernomen. Men vermoedt dat het schip op een zeemijn is gelopen.

Nog geen schippers bekend.

Geachte heer,

Uit uw “fotoserie” van loggers etc., op uw website “Scheveningen-haven.nl”, bleek dat u nog geen gegevens had van de VL. 24.
Ik heb mogelijk een beperkte invulling van gegevens. T.w.: Schipper, Johannes Poot, geboren 18 augustus 1877 in Vlaardingen. Overleden, tussen juni 1918 en begin 1919 op (Noord)zee. Hij liet vrouw en 4 kinderen achter.

Vermoedelijk is hij met schip en gehele bemanning, door Duitse Marine getorpedeerd.Dit nadat hij in één eerder reis (vissen)een bemanningslid van een neergeschoten vliegtuig (?) veilig aan de wal had gebracht, vermoedelijk in Vlaardingen. Tijdens deze terugreis is hij achtervolgd door (duits)marine schip (Duikboot) welke hem waarschuwde voor de volgende keer op zee wanneer hij daar ontdekt werd. Dat lijkt ook zo gegaan te zijn, met man en muis vergaan, nooit meer wat terug gevonden.

Heeft u wat aan deze gegevens?

M.v.gr.

Kees Groeneveld

Heeft u nog aanvullende gegevens, opmerkingen, wijzigen, fotos of betere kwaliteit fotos.
Neem dan contact met Rinus Nutbeij of met de webmaster