Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
03-10-2022, 09:19:48
Startpagina Help Zoek Inloggen Registreren
Nieuws: Nieuwe leden moeten helaas wachten tot dat de webmaster ze accepteert. Er is veel kaf onder het koren. Het beste kunt u na registratie ons nog even een e-mail sturen jolydesign@ziggo.nl.

+  Vraag en antwoord & Wie wat waar
|-+  Hoofdindex
| |-+  Praatgroep Scheveningen
| | |-+  IJslandvaart
« vorige volgende »
Pagina's: 1 2 [3] Omlaag Print
Auteur Topic: IJslandvaart  (gelezen 31408 keer)
vreemdeling
Schipper
*****
Berichten: 1860


Bekijk profiel
« Antwoord #30 Gepost op: 10-06-2011, 08:15:10 »

Wijbe,
Volgens mijn gegevens, is dit gedicht of lied afkomstig uit Zwartewaal, een oud Nederlandse vissersplaats
Misschien is het wel vertaald of "overgenomen "vab de Fransen of Belgen ?
gr.
 Cor
Gelogd
vreemdeling
Schipper
*****
Berichten: 1860


Bekijk profiel
« Antwoord #31 Gepost op: 10-06-2011, 12:00:57 »

Wijbe,
Dat je het liedje eerder hebt gezien klopt!
Staat in Herinneringen d.d. 26/08/09 antwoord 284
Ook over kollen.

Ik denk dat je gelijk hebt met dat Belgie een rijke herinnering heeft aan de IJsland en New Foundland vaart.
In de periode van de zwart/wit TV en zonder kabel ontvangst rond 1970-1980 was ik woonachtig in Brabant en kon ik op TV de zenders van Belgie 1 en 2 ontvangen.
Op zondagmiddag werden verschillende uitzendingen gedaan over de visserij bij IJsland en New Foundland. Erg interesssant, vooral als je hierin bent geinteressseerd.

Er was zelfs sprake van Admiraals die een bepaalde zeggenschap hadden over een aantal vissersvaartuigen tijdens deze vis campagnes.

Cor

Gelogd
vreemdeling
Schipper
*****
Berichten: 1860


Bekijk profiel
« Antwoord #32 Gepost op: 13-06-2011, 07:59:42 »

Wijbe,
In de periode genoemd in voorgaand antwoord werd door de Nederlandse TV een zwart/ wit documentaire/ film  uitgezonden van een vooroorlogse visreis van de Ijmuidense trawler Haarlem. Zo ver ik me kan herinneren was dat een IJsland reis.
Was toen een van de grootste trawler van de IJmuidense trawlervloot.
Deze film zal best nog wel ergens in de archieven aanwezig zijn.

Periode 1970/80 is door de vakbond FNV een kalender uitgegeven welke per maand aan de randen was versierd met prachtige tekeningen van mensen en werkzaamheden aan boord van trawlers.

Het visserij museum in Fecamp heeft ook een prachtige foto serie van de trawlvisserij  bij New Foundland.
In Dieppe heb ik alleen een foto serie gezien van trawl visserij  bij de Franse  kolonie eiland St.Piere. maar dat is ver verwijderd van IJsland of New Foundland.

Misschien hebben de havens van Bordeaux en St. Malo ook nog visserij gehad in het Noorden.
Heb in deze havens ook grote trawlers gezien.
gr.
Cor
Gelogd
Jan Canuck
Gast
« Antwoord #33 Gepost op: 13-06-2011, 19:59:51 »

De Franse eilanden Saint-Pierre et Miquelon liggen ongeveer 65 km van de kust van New Foundland.

Gr.Jan uit Canada

Gelogd
Wybe-M2
Gast
« Antwoord #34 Gepost op: 12-12-2011, 22:28:32 »

Gevonden op: http://nl.navigomuseum.be/nieuwsdetail.aspx?id=3912

(NAVIGO is het voormalige belgische nationale visserijmuseum in Oostduinkerke)Onze IJslandvaarders: levenswerk van Oostduinkerkenaar Johan DepotterCover 'Onze IJslandvaarders'

Wie zegt “IJslandvaart”, denkt meteen aan het epos van een eeuw en langer geleden toen onze kustvoorouders op zeilschepen door de oceaan ploegden om op IJsland zes maanden kabeljauw te vangen. Algemeen een mythe, want concrete verhalen zijn nauwelijks gekend. Voortaan wel! Johan Depotter uit Oostduinkerke maakte van de geschiedschrijving van de IJslandvaart zijn levenswerk! Resultaat: twee dikke boeken van elk 600 bladzijden die het vissersleven van 975 Vlaamse IJslandvaarders beschrijven...

Ruim 25 jaar heeft Johan Depotter (54), beroepshalve onderwijzer in de basisschool De Ark in Koksijde, zich verdiept in het wedervaren van mannen van de Westkust die vanuit de Frans-Vlaamse havens Duinkerke en Grevelingen inscheepten op goélettes (galetten) om van maart tot september zes maanden visserij op kabeljauw te bedrijven rond het verre IJsland.

 
Aantal namen bleef groeien

Johan, die IJslandvaarders in de familieboom telt, begon in 1985 namen van dito Vlaamse vissers te verzamelen. Eerst in de gemeentelijke archieven en oude kranten, daarna in archieven in Oostende, Brugge, Brussel en Beveren-Waas. Vervolgens de grens over naar Frankrijk, tot in Cherbourg en Brest. Hij contacteerde nakomelingen wat hem weer nieuwe namen opbracht, vergeelde foto’s, verhalen. Hoe meer namen hij vond, hoe meer vragen hij had…

Uiteindelijk stopte de teller aan 975 namen van Vlaamse IJslandvaarders die tussen 1815 en 1938 aan boord waren van zeilschepen uit Duinkerke of Grevelingen.

 
Verhalen

Het levenswerk van Johan Depotter is veel meer dan enkel een naslagwerk met namen van vissers en schepen. Hij probeert bij elke visser de mens achter de naam te vinden.

Johan: “Wat bezielde die jonge mannen van de Westhoek om zo lang van huis weg te zijn om in gevaarlijke omstandigheden de kost voor vrouw en kinderen te verdienen? Zo wordt bij elke persoon een tipje van de IJslandmythe opgelicht.”

Uitgever is Academia Press, Gent, in samenwerking met NAVIGO – Nationaal Visserijmuseum Oostduinkerke. De uitgave kadert in het Europees grensoverschrijdend project Interreg IVa “2 Mers Seas Zeeën”. De twee boeken zijn gedrukt op A4-formaat onder softcover. Ze zijn rijkelijk geïllustreerd.

 
Kostprijs

Het werk is te koop in het NAVIGO-museum en bij de toeristische diensten van Koksijde. Elke deel (deel 1 van A tot K, deel 2 van L tot Z) telt 600 blz. en kost 35 euro. Samen dus 1200 blz. voor 70 euro.
Gelogd
Wybe-M2
Gast
« Antwoord #35 Gepost op: 21-02-2012, 22:04:11 »

Op http://www.kombuispraat.com/viewtopic.php?f=19&t=4197 loopt op dit moment ook een hele draad over de IJslandvisserij. De moeite waard met prachtige foto's/tekeningen van schoeners en dories. Weer een hoop geleerd.
Gelogd
Pagina's: 1 2 [3] Omhoog Print 
« vorige volgende »
Ga naar:  


Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!