Overige schepen Parimar

Naam: Jaar: Type Schip: Reder:
Parimar1961 Kuster Parimar Shipping Company Ltd., Piraeus,
Extra info:ex 1961-10-14 KIRSTEN SMITS
Tijdens een reis van Noorwegen naar Rotterdam na een explosie in de machinekamer in brand geraakt. De volgende dag op het strand gezet bij Scheveningen. Op 28 februari vlotgebracht door de sleepboten TITAN, UTRECHT en CYCLOOP van Bureau Wijsmuller en naar Slikkerveer gesleept.
Op 28 aug. 1975 weggesleept door de PIRANHA II. 16 sept. 1975 aankomst in Piraeus, Griekenland. Daar gerepareerd.
Scheveningen 21-12-1974: Sensatie op de Scheveningse boulevard toen die door de Politie werd afgesloten voor alle verkeer. De Augusta-Bell helicopter bracht schipbreukelingen aan de wal van de in nood verkerende PARIMAR (1961-499). Twee zwaargewonden werden in allerijl naar het Rode Kruis Ziekenhuis in Den Haag overgebracht. Na een explosie was er brand uitgebroken in de machinekamer van de Griekse kustvaarder. Hierbij kwamen de kok en een machinist om het leven. Twee andere bemanningsleden van de tienkoppige bemanning werden zwaargewond. Het schip bevond zich toen op 15 mijl ten noorden van Hoek van Holland. Het weer was stormachtig, ZW 5-6 met hevige regenbuien. In de machinekamer en in de bergplaatsen woedde een hevige brand. Het achterdek was achter de brug opengescheurd. De reddingssloep bleek te zijn verdwenen. De machines bleven draaien, maar konden niet meer bediend worden vanaf de brug. De kapitein had een Mayday uitgezonden dat door Scheveningen Radio was opgevangen. De Griekse gezagvoerder deelde mee dat de bemanning het schip wenste te verlaten. Hij zou proberen de haven van Scheveningen te bereiken. Maar zover kwam hij niet. Hij dacht dat de pier van de badplaats, die ver in zee is uitgebouwd, het havenhoofd was en raakte tegen het strand aan de grond. Door de KNRM is assistentie verleend door de reddingsboten 'Bernard van Leer' en 'De Casparis' en de wipperploeg op 20 -12 voor Scheveningen.
Het vlot brengen van de Griek gebeurde pas op 28 december. Drie sleepboten van Wijsmuller uit IJmuiden brachten het uitgebrande schip naar de Maashaven in Rotterdam. De expertise schatte de opgelopen schade op 2 millioen gulden. De verzekeraars besloten het schip niet weer te laten herstellen. Het werd verkocht voor de sloop. Maar het zou geen Griek zijn-------. Het schip kreeg een voorlopige opknapbeurt en werd naar de Middellandse Zee versleept en op een Griekse werf opgelapt. Het heeft daarna nog jarenlang dienst gedaan onder de naam 'Dora 3'. (Overgenomen uit 'De verraderlijke Zee' van de Belgische schrijver Erik F. Baeyens).

Heeft u nog aanvullende gegevens, opmerkingen, wijzigen, fotos of betere kwaliteit fotos.
Neem dan contact met Rinus Nutbeij of met de webmaster