Vraag en antwoord & Wie wat waar

Historie => Historische gebeurtenissen => Topic gestart door: alexalferink op 09-01-2012, 20:24:38Titel: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: alexalferink op 09-01-2012, 20:24:38
Dag beste mensen,

ik denk dat ik een eerdere post op een verkeerde plek op dit forum heb geplaatst. Vandaar dezelfde vraag nu hier:

Het nieuwe oorlogsmuseum in Nijverdal heeft onder meer een expositie over het voormalige nabijgelegen werkkamp Twilhaar in Nijverdal (Overijssel), waar, naast een groep joodse mannen in 1942, in 1941 een groep van 96 werkloze Scheveningse en Haagse zeelieden/vissers zat. Het bijzondere aan die tentoonstelling is dat over de laatsten, de Scheveningers en Haagse mensen, niet veel kon worden vermeld, omdat naspeuringen in de regio geen succes hadden.
Enkele jaren geleden is ook zonder enig resultaat in Den Haag en Scheveningen gezocht met een oproep op internet, in het Scheveningse bejaardencentrum Het Uiterjoon en in De Scheveningse Courant.
Toen ik onlangs weer eens allerlei verslagen doorlas van eerder gehouden interviews met buren van het Werkkamp Twilhaar las ik dat een toenmalig buurmeisje verklaarde: “Ja, er waren vanaf het begin direct bewoners, die zeelui, een heette Van der Toren en kwam uit Scheveningen.”
Kan iemand mij informatie verschaffen over deze Van der Toren of Van der Toorn uit 1941 uit Scheveningen? Of andere vissers uit Scheveningen, Den Haag of Katwijk die in het Nijverdalse kamp Twilhaar werk hadden gevonden? Wij zouden dit gedeelte van het verhaal ook graag wat meer aandacht willen geven.

Alex Alferink
Onderzoeker Werkkamp Twilhaar
alexalferink@gmail.com
http://www.werkkamptwilhaar.nl/zeelieden.html


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: alexalferink op 18-01-2012, 08:54:22
Ik heb een aanvulling, over de Scheveninger(?) Jan de Haan:

Bij het herlezen van vraaggesprekken met buren van het werkkamp in Nijverdal stuit ik op het volgende, een uitspraak van een buurmeisje:
Hoijmann heeft mij na terugkomst uit Indië nog gezegd: “wat dacht je wie ik in Indië tegenkwam, Jan de Haan” Dat was ook een evacué uit het kamp.
Hoijmann was de beheerder van dat werkkamp Twilhaar, die na de oorlog naar Indië is gegaan. Het kan zijn dat Jan de Haan een Scheveninger was, die door de oorlog zijn baan kwijt was geraakt en in 1941 zijn kost moest verdienen in het Nijverdalse kamp voor de Werkverruiming.

Kan iemand mij hierover meer vertellen?


Alex Alferink
Onderzoeker Werkkamp Twilhaar
alexalferink@gmail.com
http://www.werkkamptwilhaar.nl/zeelieden.html


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: alexalferink op 26-01-2012, 22:59:55
Hee mensen,

bijna 800 mensen zien mijn vraag en niemand heeft een antwoord? Stel ik een verkeerde vraag of willen mensen niet vertellen, of wat is er aan de hand?

Nog een keer: het is volgens mij een ontzettend beroerde periode geweest voor Scheveningers in 1940/1941. Een aantal van hen werd ongevraagd werkloos door de Duitse bezetting en ze moesten maar zien hoe ze zich moesten redden. Een uitkomst was de Dienst voor de Werkverruiming, die werk aanbood in een werkkamp, ver weg, op de hei in Overijssel. Altijd nog beter dan werken in Duitsland. Een aantal vaders, opa's van lezers van deze rubriek heeft dit gedaan. Helemaal niks mis mee: ze hebben zo hun kostje gekocht voor hun gezin. Ik geef het je te doen: je bent zeeman, visser en je wordt noodgedwongen werkloos en je verzeilt, om een inkomen te verwerven, op de heidevelden van Overijssel!

Graag willen wij, in Overijssel, hun verhalen horen of doorvertellen. Het is niet alleen hun geschiedenis, ook onze geschiedenis, het is het verhaal van ons allemaal.

Alsjeblieft, mensen, reageer!

Dank je wel,

Alex Alferink


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: peter.rog op 27-01-2012, 00:27:44

stel dat zo 'n Scheveninger 20 was, dan was hij geboren rond 1922
't is nu 2012, dus het aantal nog levenden zal behoorlijk zijn gedecimeerd.
mijns inziens wordt de vraag gewoon minimaal 20 jaar te laat gesteld!


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: garrent op 27-01-2012, 10:15:21
Beste Alex

Ik kom regelmatig in die streek mn Hardenberg en Arriën maar daar heb ik wat oude boertjes gesproken naar aanleiding van dit verhaal maar die weten van niets wel dat er NA de oorlog en niet IN de oorlog in dat gebied scheveningers zijn geweest van de DUW die daar greppels end.moesten graven.

Karel


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: alexalferink op 28-01-2012, 09:07:53
Dank voor jullie antwoorden.

@Piet: ik begrijp ook wel, dat ik die Van der Toorn uit 1941 niet meer zelf te spreken krijg. Maar ik zou heel graag uit de overlevering willen vernemen, hoe dat destijds is gegaan, in 1941 elke twee weken van Hollandspoor met hele groepen Scheveningers en Hagenezen naar de barakken op de hei, om daar je kostje te verdienen.
Maar ik ben helemaal niet uit op grote verhalen. Met kleine opmerkingen als "Mijn vader heeft 3 jaar in zo'n kamp gezeten, omdat jij z'n baan als .... kwijtraakte. Hij vond het verschrikkelijk daar" zou ik al blij zijn. Wij weten niets van wie die mensen waren, die hier in Nijverdal kwamen. Een beroep, een naam zou al mooi zijn.

@Schub: ok, niet helemaal 800, maar ik heb dezelfde vraag op 2 plekken op dit forum gesteld en als je ze nu bij elkaar optelt, hol je snel in die richting ....

@Karel: Klopt, ook na de oorlog hebben daar Scheveningers gezeten. Tijdens de oorlog waren die kampen van de Werkverruiming,en na de oorlog is de naam veranderd in kampen van de DUW.

Dat werken in die kampen bestaat uit een paar perioden:
1. 1940/1941 toen werkloze Scheveninger  mannen in een kamp van de werkverruiming hun kostje konden verdienen.
2. 1942-1945 toen Scheveningers hun huizen dienden te verlaten vanwege de bouw van de Atlantikwal, en er toen veel gezinnen (zonder mannen) in een aantal van die kampen terecht konden.
3. De periode na de oorlog, toen werkloosheid werd aangepakt o.a. door mannen in kampen van de DUW te plaatsen.

Waar ik naar op zoek ben is periode 1, een verhaal dat helemaal vergeten is, of ondergesneeuwd is in het verhaal over de Atlantikwal. Dat laatste is misschien veel ingrijpender geweest, maar jammer is, dat het kleine verhaal uit die eerste periode er niet meer is.
Dat eerste verhaal probeer ik helderder te krijgen en daarvoor heb ik hulp nodig uit Scheveningen.

Dus: wie meer kan vertellen, graag!

Groet,
Alex


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: alexalferink op 28-01-2012, 14:58:05
Beste Vierboet,

Dat zou heel goed kunnen. In Kloosterhaar, niet zo ver van Nijverdal vandaan, stond eveneens een werkkamp van de Werkverruiming. Het verhaal van een aantal Overijsselse werkkampen is vrijwel identiek. Ik ken het van Twilhaar, Kloosterhaar, Balderhaar en Molengoot (bij Hardenberg).

In Kloosterhaar is het zo, dat een aantal van de evacuee's (uit de 2e periode)  in het dorp is blijven wonen. Daaronder zouden Scheveningers kunnen zitten.

Er hebben dus niet alleen Na de oorlog, maar ook IN de oorlog Scheveningers in bovengenoemde kampen gezeten. IN de oorlog mogelijk zelfs in 2 perioden: zowel in 1940/1941 als in de periode 1942-1945.

Wat bedoel je overigens met 'destijds'? In 1941 of vlak na de oorlog?

En weet je ook namen van mensen uit die 1e periode die in het kamp Twilhaar in Nijverdal hebben gezeten?

Groet,

Alex


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: alexalferink op 28-01-2012, 15:47:41
Beste Vierboet,

bedankt voor uw snelle antwoord, dat me ineens laat realiseren, dat ik nog iets meer moet uitleggen:
In die 2e periode, dus vanwege die Atlantikwal, zijn er mensen uit de kuststreken geëvacueerd, o.a. naar het oosten van het land. In Nijverdal zijn zo, via bemiddeling van o.a. de kerken, een aantal mensen opgenomen bij Nijverdalse gezinnen thuis. Naast deze manier van opvang bood ook dat werkkamp Twilhaar de mogelijkheid tot opvang, veelal voor grotere gezinnen.

Ik hoop dat u uw oor te luister wilt blijven leggen, mocht er zich wat voordoen, verneem ik het graag!

Groet,
Alex


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: Vierboet op 28-01-2012, 16:01:28
Beste Alex,

U vroeg mij ook: "Wat bedoel je overigens met 'destijds'? In 1941 of vlak na de oorlog?"

"Destijds" was 1942 en naar ik aanneem een gevolg van de door u zogenoemde "periode 1".

Gr. Vierboet.


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: alexalferink op 28-01-2012, 19:04:39
Beste Vierboet,

uw aanname deel ik: het lijkt er dan op, dat Dirk Vink heeft gecorrespondeerd met een inwoner van Scheveningen, die daar in dat Werkverruimingskamp zat.

Kunt u zich herinneren dat er toen, in 1940, 1941 veel werkloosheid heerste onder de Scheveninger vissers en dat die via de Arbeidsbeurs naar werk zochten?

Groet,

Alex
 
Onderzoeker Werkkamp Twilhaar
alexalferink@gmail.com
http://www.werkkamptwilhaar.nl/zeelieden.html


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: Vierboet op 28-01-2012, 23:24:54
Beste Alex,

Ik weet met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat de bewoner van het adres Kloosterhaar E80 geen Scheveninger was en ook dat hij niet in kamp Balderhaar woonde.

U vroeg mij: "Kunt u zich herinneren dat er toen, in 1940, 1941 veel werkloosheid heerste onder de Scheveninger vissers en dat die via de Arbeidsbeurs naar werk zochten?"
Ik was destijds te jong om mij daarvan iets te kunnenn herinneren. WO II bestaat wat mijn geheugen betreft uit twee helften. De eerste helft (van mei 1940 tot december 1942) waarin ik te jong was om mij iets te kunnen herinneren. En een tweede helft die nadat ik keihard met de gevolgen van deze oorlog geconfronteerd werd sindsdien onuitwisbaar in mijn geheugenis gegrift staat.

Om op uw vraag terug te komen: De vleetvisserij op haring was een seizoensgebonden aangelegenheid. Het seizoen (een teelt) begon eind mei/begin juni en eindigde in december. Buiten dit seizoen lagen de meeste haringloggers werkloos in de haven. De (Scheveningse) haringvissers waren dus seizoensarbeiders die, nadat we in mei 1940 de familie van het koningshuis over de vloer kregen, hun beroep niet meer mochten uitvoeren waardoor velen van hen brodeloos werden.

Gr. Vierboet.
 
 


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: alexalferink op 29-01-2012, 09:49:50
Beste Vierboet,

De (Scheveningse) haringvissers waren dus seizoensarbeiders die, nadat we in mei 1940 de familie van het koningshuis over de vloer kregen, hun beroep niet meer mochten uitvoeren waardoor velen van hen brodeloos werden.

Precies dat bedoel ik: een deel van die brodeloos geworden haringvissers werd gedwongen hun kostje te gaan verdienen op de hei in het oosten van het land. Die kwamen in 1940/1941 of bij particulieren of in de kampen terecht. Het zou mooi zijn als er een paar namen zouden opduiken van die haringvissers. Of anderen die in 1941 Nijverdal terecht zijn gekomen.

De persoon in kwestie in Kloosterhaar was dus geen Scheveninger? Prima!

Groet,

Alex

Onderzoeker Werkkamp Twilhaar
alexalferink@gmail.com
http://www.werkkamptwilhaar.nl/zeelieden.html


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: Vierboet op 29-01-2012, 10:46:14
Beste Alex,

De persoon uit Kloosterhaar, die naar ik vermoed een boerenbedrijf vlak bij kamp Balderhaar had, heette H.de Boer.
De Scheveningers die hij kende waren Cor (Kees) Vrolijk en de al eerder genoemde Dirk Vink, die hij mijns inziens heeft leren kennen in de tijd dat zij in kamp Balderhaar zaten.

Gr. Vierboet.


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: alexalferink op 29-01-2012, 11:07:55
Nog een vraag Vierboet,

die Cor (Kees) Vrolijk en Dirk Vink, dat waren mannen, die als arbeider in dat kamp Balderhaar zaten? Of waren die met hun gezin in dat kamp terechtgekomen?

Groet,

Alex

Onderzoeker Werkkamp Twilhaar
alexalferink@gmail.com
http://www.werkkamptwilhaar.nl/zeelieden.html


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: Vierboet op 29-01-2012, 11:22:29
Beste Alex,

Dat waren mannen die in het kader van "de werkverschaffing" zonder gezin in Kloosterhaar hebben gewerkt en toen mogelijk in kamp Balderhaar gehuisvest waren.

Gr. Vierboet


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: alexalferink op 29-01-2012, 11:39:35
Beste Vierboet,

hartelijk dank voor dit antwoord! Dit betekent dat we voor de eerste maal namen leren kennen vanuit de Scheveninger gemeenschap van mannen, die in 1941 vanwege de Werkverruiming naar de kampen in het oosten van het land zijn gezonden.

Wij, in het oosten, wisten al langer, dat de mannen van de Werkverruiming uit Den Haag en Scheveningen kwamen - het stond immers hier gewoon in de kranten en de plaatselijke bevolking van Nijverdal was begaan met deze Scheveningers en organiseerde in 1941 ontspanningsavonden, om hun verblijf te veraangenamen - maar in en rond Scheveningen is hier kennelijk geen ruchtbaarheid aan gegeven. En later is dit kleine verhaal vergeten of ondergesneeuwd in het grote verhaal van de ontruiming/evacuatie ivm Atlantikwal in 1942/1943.

Overigens: weet u ook de beroepen die deze Vrolijk en Vink in Scheveningen hadden, voordat ze werkloos raakten?

Ik dank u hartelijk, dat u deze gegevens toch uit uw geheugen weet op te rakelen en ik hoop dat u wilt blijven nadenken over deze, door mij gezochte, eerste periode van 1940/1941. Misschien dat er nog meer namen opduiken of van iemand die in Nijverdal heeft gewerkt.

Groet,

Alex

Onderzoeker Werkkamp Twilhaar
alexalferink@gmail.com
http://www.werkkamptwilhaar.nl/zeelieden.htmlTitel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: Vierboet op 29-01-2012, 12:56:12
Beste Alex,

Geen dank. Ik heb het graag gedaan.

Dat er op Scheveningen hierover weinig ophef is gemaakt is niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat de scheveningse vissers en/of zeelui vanwege hun beroep altijd al lang van huis waren.
Als visser tot 4 weken en als zeeman op kustvaart of koopvaardij vaak vele maanden ẗot zelfs 1 à 2 jaar op schepen zonder vaste dienstregeling (de zg. "wilde vaart").

Het beroep van deze Vrolijk was zeevisser en dat van Vink hoogstwaarschijnlijk ook. Dat laatste weet ik dus niet zeker.

Gr. Vierboet.


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: garrent op 29-01-2012, 15:28:17
Beste Alex

Dat boertje wat ik in Arriën gesproken heeft kwam uit Kloosterhaar en heette Cramer of Kramer zoiets en die vertelde dat zijn vader na de oorlog 10 Scheveningse visssers in de kost op de boerderij had gehad die daar greppels en dergelijke graafden.Voor zo ver u dat nog niet gedaan heeft mogelijk een oproep in dat plaatselijke krantje.

KarelTitel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: alexalferink op 29-01-2012, 21:41:37
Beste Vierboet,

dank u wel voor uw heldere verklaring van hoe de afwezigheid van een manspersoon ivm werkzaamheden in de gemeenschap werd ervaren. U heeft mij duidelijk gemaakt dat ook die beleving een verklaring kan zijn voor het vergeten zijn van deze gebeurtenissen.

Ik heb, teruglezend, nog een vraag: in het begin was u vrij voorzichtig wat betreft het waarheidsgehalte van uw geheugen: u vroeg zich af, was het feit of was het gekleurde fictie?

Ik merk nu , dat u na 70 jaar, haast zonder twijfel namen en adressen kunt opnoemen. Ik vind dit opmerkelijk, maar tegelijkertijd vraag ik me af: wat is er met u gebeurd, ben u zich gaandeweg onze email-wisseling meer gaan herinneren? Of staat u heel dicht bij de mensen die u noemt?

Ik herinner me, dat ik 10 jaar geleden een ansicht van mijn oma onder ogen kreeg, uit 1942, gestuurd naar iemand in Deventer. Ik herinner me nu nog wel de naam van de geadresseerde, maar niet meer het adres. U lijkt me vrij zeker in het benoemen van een adres van 70 jaar geleden, heeft u zo'n goed geheugen, of staat u dicht bij deze mensen?

Ik ben echt benieuwd.

Groet,

Alex

Onderzoeker Werkkamp Twilhaar
alexalferink@gmail.com
http://www.werkkamptwilhaar.nl/zeelieden.htmlTitel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: alexalferink op 29-01-2012, 21:43:19
@ Karel: We gaan dit zeer zeker verder uitspitten. Bedankt voor deze informatie!

Groet,

Alex


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: alexalferink op 30-01-2012, 16:37:26
Beste Vierboet,

ik wilde graag weten hoe zeker mijn bron was, maar dat is nu helder.

Nogmaals dank voor uw bijdrage aan wat wij onderzoeken. U heeft ons weer een stuk verder geholpen. Wanneer u omtrent mannen, die in 1941 naar de Werkverruiming in Overijssel gingen, nog iets te binnen schiet, hou ik me aanbevolen.

Vriendelijke groet,

Alex Alferink
Onderzoeker Werkkamp Twilhaar
alexalferink@gmail.com
http://www.werkkamptwilhaar.nl/zeelieden.htmlTitel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: alexalferink op 31-01-2012, 08:41:23
Beste Vierboet,

mag ik nog even op het verhaal terugkomen? Het is nog niet af in die zin, dat wat we nu konkluderen uit de informatie die u mij geeft misschien toch nog iets anders in elkaar steekt, of aanvulling behoeft.

De informatie komt uit de brief van 13 december 1942. Ik neem aan, dat dit de enige brief is, als u het heeft over correspondentie tussen Scheveningen en deze De Boer uit Kloosterhaar.

U vertelde me, dat de mannen zonder gezin daar aan het werk waren, waarop we konkludeerden, dat het de Werkverruiming moest zijn en dat uw vader, en wellicht ook Vink, waarschijnlijk in werkkamp Balderhaar hebben gezeten.

Tot zover allemaal geen punt.

Nu is het zo, dat Werkverruimingskampen als Balderhaar en Kloosterhaar (beide in Kloosterhaar) en Twilhaar (bij Nijverdal), waar in eerste instantie in 1941 mannen uit de kuststreken zaten, in 1942 een andere bestemming kregen. De Scheveningers en Hagenezen zouden (vanaf half april 1942) niet meer komen, deze kampen moesten worden vrijgehouden om joodse medeburgers in op te kunnen nemen.

Wat we weten is, dat de Scheveningers en Hagenezen met kerst 1941 thuis verbleven en de eerste week van januari 1942 opnieuw in de werkkampen aankwamen, maar dat de barre winter van 1942 verhinderde om aan het werk te kunnen. De arbeiders konden met verlet naar huis.  De grond bleef tot ver in maart 1942 bevroren.

In deze drie kampen hebben van juli-oktober 1942 joodse mannen uit Groningen gezeten.

Grote vraag voor ons is: waar zijn de Scheveninger en Haagse mannen van de Werkverruiming naar toe gegaan? Zijn ze in andere kampen overgeplaatst, waar geen joden zaten? Of zijn ze bij particulieren ondergebracht om toch het werk in de Werkverruiming te kunnen blijven uitvoeren?

Zat uw vader in de periode half april 1942 tot december 1942 nog in Kloosterhaar/Balderhaar (wellicht partculier bij H. de Boer) in de Werkverruiming? Of was hij ergens anders naar toe gegaan?

En is uit de brief op te maken wat de u onbekende Scheveninger Dirk Vink (ik ben er van uitgegaan, dat ook hij een arbeider in de Werkverruiming was) met uw vader te maken had?

Ik hoop dat u mijn vraagtekens begrijpt en mij nog wat meer duidelijkheid kunt verschaffen in dit Werkveruimingskamp-verhaal.

Groet,

Alex Alferink
Onderzoeker Werkkamp Twilhaar
alexalferink@gmail.com
http://www.werkkamptwilhaar.nl/zeelieden.html


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: alexalferink op 18-02-2012, 10:35:07
Beste Vierboet,

we weten inmiddels wat meer over deze H. de Boer, Kloosterhaar E80, die de brief in december 1942 heeft gestuurd. Het adres is niet wat u veronderstelt, maar komt overeen met het huidige adres Groenedijk 17 in Kloosterhaar.

Dit huis is tezamen met andere percelen grond rond 1937 aangekocht door de heer H.H. Reijers uit Den Haag. Op de ontgonnen gronden liet hij een tweetal boerderijen bouwen met daarop een bedrijfsleider en personeel. Tevens liet hij een landhuis bouwen en een bos aanleggen welk hij als vakantieverblijf gebruikte. Dat landhuis was Old Horst, Groenedijk 15 (E 79), en daar gingen Mr. H.H. Reijers en zijn echtgenote M.P. Reijers- Beelaerts van Emmichoven wonen.

De arbeiders die in het werkkamp voor de Werkverruiming Kloosterhaar zaten, hebben misschien direct of indirect voor deze Mr. H.H. Reijers gewerkt. De te ontginnen gronden rondom Kloosterhaar werden aangekocht van de Veenderij Erven Mr. I. A. Van Royen, de grootste opdrachtgever in de omgeving. De heer Reijers raakte betrokken bij dit gebied doordat hij werkzaam was voor de Nutsspaarbank. De boeren die zich wilden vestigen hadden financiële middelen nodig.

Terugkomend op het adres Kloosterhaar E80: dat was het land-/veenarbeidershuisje, door Reijers aangekocht (vanaf dat adres heeft H. de Boer op 13 december 1942 die brief geschreven aan uw moeder in Scheveningen), E 79 was de villa van Reijers en E78 één van de boerderijen.

We weten alleen nog niet, wie deze H. de Boer is. Wel, dat hij een Dirk Vink kent.

Veel van deze informatie is me aangedragen door mede-onderzoeker Freddie Ekkel uit Kloosterhaar.

Groet,

Alex


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: alexalferink op 19-02-2012, 17:28:07
Beste mensen,

terwijl de zoektocht naar deze H. de Boer uit Kloosterhaar doorgaat, zou ik de focus van mijn beginvraag toch graag ook weer op het Nijverdalse werkkamp willen richten.

Scheveningers waren in 1941 de eerste bewoners van het Werkverruimingskamp Twilhaar en begin mei 2012 zal het nieuw ingerichte werkkampterrein geopend worden.

Wij zoeken informatie over deze eerste Scheveningers om ook hun verhaal goed weer te kunnen geven. Zie:

http://werkkamptwilhaar.nl/oproep.html

Wij hebben uw hulp hierbij nodig!

Alex Alferink
onderzoeker Werkkamp Twilhaar
alexalferink@gmail.com


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: alexalferink op 06-05-2012, 11:16:52
Inmiddels is het opnieuw heringerichte werkkamp Twilhaar door burgemeester Raven van Hellendoorn geopend. Een klein fotoverslagje hiervan is te zien op:

http://www.werkkamptwilhaar.nl/nieuws3.html

Wat namen van eerste werkverruimingsarbeiders in 1941 uit Scheveningen en Den Haag betreft zijn we op dit moment bekend met: Van Toorn uit Scheveningen, Engel Plugge uit Scheveningen en Dirk Munnink, die vanuit het kamp een kaart heeft gestuurd naar zijn zuster(?) in De Haag.

We kennen alleen deze namen, geen verhaal van wie deze mensen waren, wat voor beroep ze hadden. Wie kan ons hieraan helpen? Wie weet meer namen?

Groet,

Alex
alexalferink@gmail.com


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: alexalferink op 14-05-2012, 21:07:33
Ik heb vandaag een reactie gekregen van een mevrouw uit Rijssen (naast Nijverdal), die de naam Plugge op onze website www.werkkamptwilhaar.nl ziet staan.

De moeder van deze mevrouw, die destijds in Nijverdal woonde, heeft in de oorlog een relatie gekregen met een zekere Maarten Plugge uit Scheveningen. Hij was een zeeman op de grote vaart. Deze Maarten Plugge was als arbeider tewerkgesteld in werkkamp Twilhaar, maar hij is daar om redenen die wij niet kennen weggegaan en is ondergedoken bij de grootouders van de mevrouw die reageerde, dus bij de ouders van haar moeder, in Nijverdal. Ze hebben jarenlang verkering gehad, maar tot een huwelijk is het nooit gekomen: Maarten Plugge is op 31-12-1951 verdronken, het schip de “ Gemma” is omgeslagen en niemand heeft het overleefd.

Tot zover het relaas van deze mevrouw, waarvan ik ook een reactie vond op de site:

http://www.allesoverscheveningen.nl/verhalen/view-verhaal.php?id=11

Weet iemand meer over deze Maarten Plugge? Is hij familie van die ander, Engel Plugge?

Wie kan mij meer vertellen?

Groet,

Alex Alferink
alexalferink@gmail.com


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: alexalferink op 16-05-2012, 09:30:02
Goedenmorgen beste lezers,

ik zie dat er nu ruim 1400 keer naar deze berichten is gekeken maar dat mensen terughoudend zijn om te reageren. Ik probeer dat te begrijpen en ik denk, dat ik misschien iets meer moet uitleggen.

Dit werkkamp Twilhaar had niets met de Duitsers te maken. Mensen werden daar ook niet naar toegestuurd in het kader van de Arbeitseinsatz.

Twilhaar was geen kamp in de zin van een strafkamp, maar in de betekenis van huisvesting; de mannen hadden het daar naar omstandigheden redelijk goed, de Nijverdalse bevolking was met hen begaan, elke twee weken gingen de mensen naar huis.

Het werk bestond uit ontginning van bosgrond: er werd later bos geplant voor houtproductie voor de mijnen in Limburg.

Twilhaar bood werkgelegenheid via de Werkverruiming. In 1941 was dat voor veel werkloos geworden vissers en zeelieden een mogelijkheid om hun kostje te verdienen en om bv niet in Duitsland te werk te worden gesteld.

Maarten Plugge uit Scheveningen (zie ook de topic van Hetty Fuit) dacht waarschijnlijk ook, dat Twilhaar iets met de Duitsers te maken had en is gaan onderduiken bij een Nijverdalse familie. Maar hij heeft zich daarin vergist.

De namen, die tot nu toe zijn opgedoken i.v.m. de werkverruiming in 1941 (dat later DUW werd genoemd) zijn:
1. Van der Toorn uit Scheveningen
2. Engel Plugge uit Scheveningen
3. Dirk Munnik, die een ansicht stuurde naar Mej. Munnik, Van Ravensteinstraat
Den Haag
4. Maarten Plugge uit Scheveningen
5. H. v.d. Heide, die een ansicht stuurde aan zijn gezin 'Aan Vrouw en kinder
H.v.d. Heide-Bodart, V. Leeuwenhoekstraat 20 te 's Gravenhage'

Wie kan ons meer over deze mensen vertellen of wie weet meer namen uit 1941?

Vriendelijke groet,

Alex Alferink
onderzoeker werkkamp Twilhaar
www.werkkamptwilhaar.nl

alexalferink@gmail.com


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: koffie op 16-05-2012, 17:17:52
Beste Alex
Ik heb met een Engel Plugge gevaren op de haringvisserij 1958/59?
Toen was hij schipper op Sch 186.
Volgens mijn persoontje had hij daarvoor op de kottervisserij gevaren
Als schipper eigenaar.

Rond 2000 lag hij begraven op de kerkhoflaan.
Groet Kluismat.
P.S.hier op de site is ook over een Engel Plugge geschreven.
Ik weet niet wat voor onderdeel.


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: alexalferink op 16-05-2012, 17:41:06
Dank je wel Kluismat voor je reactie,

misschien is hij dezelfde als die in het Nijverdalse bos heeft gewerkt. Heeft hij ooit iets over die oorlogsperiode verteld?

Je schrijft, dat elders hier ook sprake is van een Engel Plugge. Klopt, hier:

http://www.allesoverscheveningen.nl/verhalen/view-verhaal.php?id=172

Weet je misschien, of dit dezelfde Engel Plugge is, die jij bedoelt?

Groet,

Alex


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: koffie op 21-05-2012, 00:27:25
Hoi Alex

Nummer Naam Jaar Model Reder.
 
SCH 68 Clasina ex Femmetje 1952 kotter E.Plugge& L.Smit
Misschien heb je hier wat meer aan 

Engel plugge is ook schipper geweest op de sch 78.
Groet kluismat.
Toen ik met Engel Plugge heeft gevaren op de Sch 186 schatten ik zijn
leeftijd tussen 40/50 jaar.
De stuurman van Engel Plugge Leen Knoester was goed  thuis in de kotterwereld..
Ik heb zelf met stuurman Jochem Knoester gevaren.
Misschien heb je wat aan de linken.Helaas is Leen Knoester een aantal jaren geleden
overleden.


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: alexalferink op 21-05-2012, 18:00:33
Dank je wel Kluismat,

voor jouw aanvullende informatie. Als ik zijn leeftijd terugreken moet de Engel Plugge, die jij hebt gekend, in 1941 tussen de 23 en 33 jaar zijn geweest en later eigenaar zijn geworden van de SCH 68.

Kennen andere lezers deze Engel Plugge? Zat hij in 1941 zonder werk? (Zodat hij naar een werkverruimingskamp ging om aan inkomsten te komen)?

Wie kan mij iets wijzer maken?

groet,

Alex


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: Rinus.N op 26-05-2012, 11:10:49
was/is deze engel plugge er een van een tweeling??

 


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: koffie op 26-05-2012, 17:07:40
Hoi Rinus
Er moet ook een Maarten Plugge zijn geweest.
Ik denk wel dat Engel en Maarten broers zijn geweest
De broer van GVZ Dick V.heeft toen ook op Sch 186 gevaren.
Engel Plugge is ook schipper geweest op de Sch 181
Groet Kluismat


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: Rinus.N op 27-05-2012, 09:57:07
Er is op zeker een Maarten Plugge
ik heb met een uitvoevder in de bouw gewerkt met die naam


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: alexalferink op 29-05-2012, 08:08:22
Dank voor jullie reacties,

de Maarten Plugge, die wij zoeken heeft een broer Johannes (Hannes), die nog in leven is en een zus Aagje. En wij zouden graag vernemen of deze Maarten Plugge op het landgoed Twilhaar bij Nijverdal heeft gewerkt in 1941, wellicht samen met (zijn broer?) Engel Plugge.Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: Rinus.N op 30-05-2012, 13:38:07
is deze maarten Plugge niet op zee gebleven lees topic
 Maarten Plugge en de Gemma

daar is iemand die een broer van hem kent


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: koffie op 30-05-2012, 18:02:10
is deze maarten Plugge niet op zee gebleven lees topic
 Maarten Plugge en de Gemma

daar is iemand die een broer van hem kent

Als het om Maarten Plugge gaat geb 20-06-1927, dan had hij nog een tweeling broer Johannes (Hannes)
Ook had hij nog een zuster, Aagje geb 09-02-1926.

H. Vrolijk

Rinus ik denk dat je gelijk heb.Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: alexalferink op 30-05-2012, 19:39:02
Dank jullie wel voor de bijdragen hier en op de vraag 'Maarten en de Gemma'. Ik wacht even af of Hetty (op dat andere topic) contact krijgt met Maartens broer Hannes. Misschien dat hij weet, of Maarten inderdaad in 1941 op landgoed Twilhaar in Nijverdal heeft gewerkt en wie Engel Plugge is.


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: Rinus.N op 30-05-2012, 19:55:36
misschien dan toch een opening ? als we er achter zijn welke fam Plugge het is
 door middel van een bijnaam dan word het kringetje wat keiner om in tezoeken


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: Rinus.N op 30-05-2012, 20:23:16
ik zie dat hier ook regelmatig door gasten gekeken word
 als u wat weet over dit kamp of family die daar geweest is laat het mij dan via mijn mail weten
marinusnutbeij@ziggo.nl
 bij voorbaat dank ook namens de ander zoeker


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: Rinus.N op 31-05-2012, 10:31:40
Kluismat
 even een vraagje is engel plugge niet op  de VL78 als schipper gevaren in plaats van SCH 78 ?
daar was Arie Plugge schipper op en heeft toen mijn oom bij gevaren


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: koffie op 01-06-2012, 18:08:12
1953 t/m 54 M. de Niet 1955 t/m 1956 P. de Niet 1957 t/m 1958 E. Plugge 1959 t/m 1960 P. de Niet
 
Schippers uit 1900 1961 A. Plugge
Ik kijk wel wat ik schrijf  :D :DTitel: Scheveninger groepsfoto in Twilhaar in 1941
Bericht door: alexalferink op 14-06-2012, 19:21:13
Beste mensen,

wij beschikten reeds geruime tijd over een foto van arbeiders die op het landgoed Twilhaar aan het werk waren en waarvan wij altijd hebben gedacht, dat het om een groep joodse mensen ging. Dit wordt nu in twijfel getrokken.

Het is goed mogelijk, dat op die foto Scheveninger werkverruimingsarbeiders staan, die in 1941 op het landgoed Twilhaar bij Nijverdal hun kostje verdienden. (De man rechts met stok is een Nijverdalse medewerker van Staatsbosbeheer)

Ik zoek aanknopingspunten:
- kent iemand een van de mannen op de foto?
- herkent iemand Scheveninger kenmerken in kleding, petten o.i.d.?

Elke aanwijzing, hoe klein ook, kan ons verder helpen.

Dank!

Alex Alferink, onderzoeker Twilhaar
alexalferink@gmail.com


Titel: Re: Scheveninger groepsfoto in Twilhaar in 1941
Bericht door: alexalferink op 29-06-2012, 21:28:48
Wanneer iemand met zekerheid kan zeggen, dat dit geen mannen uit Scheveningen lijken/zijn, zou dat trouwens ook helpen.

Kan iemand helpen?

Alex Alferink
Onderzoeker Werkverruiming Twilhaar, Nijverdal, Overijssel

alexalferink@gmail.com


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: alexalferink op 11-07-2012, 22:15:27
Beste mensen,

er is in Scheveningen een foto opgedoken van een Scheveninger groepsfoto, gemaakt in een werkverruimingskamp. Wellicht Twilhaar bij Nijverdal, maar kan ook Kloosterhaar zijn.

Daarop komt een E. Plugge voor. We denken hier met Engel Plugge te maken te hebben. Op bijgaand gedeelte van die groepsfoto zie je hem met het nummer 45 voor zijn borst.

Freek Plugge, de zoon van de Engel Plugge die wij hier op dit forum bespraken, nl de schipper van de SCH 181, heeft deze groepsfoto bekeken en zegt, dat deze 45. E. Plugge niet zijn vader is.

Er staat op deze foto dus een andere Engel Plugge.

Kan iemand ons iets meer vertellen?

Vriendelijke groet,

Alex Alferink
Onderzoeker Twilhaar, bij Nijverdal
alexalferink@gmail.com


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: koffie op 13-07-2012, 01:36:46
Hoi Alexalferink
Ik gok op foto 43,dat is volgens mijn gedachte Engel Plugge
Groet Kluismat

Heeft die Zoon van Engel Plugge geen foto van zijn vader dan ?


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: De spienet op 13-07-2012, 08:08:08
hallo ik ben er achter gekomen dat henk de faam(plugge)ook wel engel werdt genoemd groet henk


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: Rinus.N op 13-07-2012, 11:32:50
Engel was zijn echte naam maar hij liet zich liever Henk noemen


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: alexalferink op 13-07-2012, 11:50:56
Heeft die Zoon van Engel Plugge geen foto van zijn vader dan ?

@Kluismat: hij zal ongetwijfeld een foto van zijn vader hebben. Alleen mijn vraag aan hem was: ik heb hier een foto, met daarop een 45. E. Plugge. Is dit jouw vader?
Dit was volgens Freek Plugge, die ook een vader heeft die Engel Plugge heet en schipper was van de SCH 181, niet zijn vader. Ik neem dan aan, dat de 45. E. Plugge op de foto een andere E(ngel) Plugge is.

@rest: dus Henk de Faam = Engel Plugge. Weet iemand of hij degene is, die in 1941 op landgoed Twilhaar bij Nijverdal in Overijssel heeft gewerkt?

Groet,

Alex
alexalferink@gmail.com


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: koffie op 13-07-2012, 14:05:05
Hoi Spienet
De naam Faam komt me bekend voor.

Volgens me gedachte was dat een rederij of ?


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: koffie op 13-07-2012, 14:13:02
Rinus
Toen ik een teelt op de Sch 186 Fryda vaarde waar hij schipper op was de naam enkel maar Engel.


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: Rinus.N op 14-07-2012, 11:12:15
Engel (henk) Plugge was geen zeeman maar eigenaar van de winkel de Faam op scheveningen bekent als afbetaalings winkel (op de pof)
daar bij had hij ook enkele scheepjes


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: koffie op 14-07-2012, 12:24:15
Hoi Rinus
Ja nu weet ik het weer.
Bedankt


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: GerardKnoester op 14-07-2012, 12:59:19
Henk de Faam


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: alexalferink op 14-07-2012, 13:38:18
Mooie foto van de winkel van Henk de Faam. Deze Henk de Faam heette dus eigenlijk Engel Plugge. Weet iemand of hij op Twilhaar heeft gewerkt in 1941? Zit er nog familie op die winkel die dat kan weten?

Alex


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: Rinus.N op 14-07-2012, 16:59:00
nee hij heeft er niet gezeten deze man had dat niet nodig was bemiddelt zaken man nee de winkel bestaat niet meer er woont een kleindochter boven


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: alexalferink op 14-07-2012, 20:05:51
ok Rinus,

dank voor je reactie. Dan vallen deze twee personen die allebei Engel Plugge heten af.

Dus moeten we zoeken naar een heel andere Engel Plugge uit Scheveningen.

Wie heeft een tip?


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: koffie op 15-07-2012, 14:30:00
Gerard
Bedankt voor je mooie foto van de faam.

Jammer dat die oude man van Soestdijk niet meer leeft.
Anders had ik je voor gedragen.
Voor de Zilverende camera :D :D :D :D :D :D


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: GerardKnoester op 15-07-2012, 14:57:21
Gerard
Bedankt voor je mooie van faam.

Jammer dat die oude man van Soestdijk niet meer leeft.
Anders had ik je voor gedragen.
Voor de Zilverende camera :D :D :D :D :D :D
;D ;D ;D


Titel: Re: Scheveninger groepsfoto in Twilhaar in 1941
Bericht door: wieringen op 16-07-2012, 10:09:04
Neeltje Spaans had in de oorlog verkering met Engel Plugge, waarna ze ook na de oorlog mee is getrouwd. Engel was ondergedoken bij boer Krooshof over de Berg in Neede. Engel noemde zich Henk. De vraag is of deze Engel ook de gezochte Engel is.


Titel: Re: Scheveninger groepsfoto in Twilhaar in 1941
Bericht door: GerardKnoester op 16-07-2012, 12:17:20
Ik weet het niet 100% zeker,maar de 2e van Links,
Vind ik erg veel op Willem Wiersma lijken.
Misschien weet iemand of hij daar gezeten heb.
Gerard.


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: wieringen op 24-07-2012, 14:46:28
Engel Plugge was onderduiker in WOII en kreeg verkering met de geëvacueerde Neeltje Spaans. Engel noemde zich Henk en werkte bij een boer. Na de oorlog zijn zij getrouwd. Mogelijk is dit de Engel die in begin van de oorlog in Twilhaar werkte.


Titel: Re: WOII, Ik zoek een Van der Toorn, uit 1941, die in Nijverdal zat
Bericht door: alexalferink op 25-07-2012, 22:58:02
Dank je Wieringen,
Voor je informatie. Heb je ook een suggestie, hoe ik meer over deze Engel/Henk Plugge te weten kan komen?

Of zijn er lezers die over deze persoon aanvullende informatie hebben?