Geplukt vanaf
www.knrm.nlReddingboot Kitty Roosmale Nepveu maakt duurtest naar Lerwick.Scheveningen, 6 juni 2009
De nieuwe Scheveningse reddingboot, de Kitty Roosmale Nepveu, die in juli 2008 in dienst is gekomen als vaste reddingboot voor Scheveningen gaat van 18 tot en met 24 juni aanstaande een duurtest maken naar Schotland. Deze duurtest is bedoeld om de reddingboot, die tot nu toe al meer dan 100 keer is uitgevaren voor calamiteiten, ook te testen op een langdurige inzet. Deze test is niet alleen bedoeld voor het schip, de motoren en de technische apparatuur, maar ook voor de vrijwillige KNRM bemanning, die het Scheveningse reddingstation bemannen.
Op donderdag 18 juni om 5 uur ’s ochtends zal de Kitty vertrekken, eerst richting IJmuiden om vervolgens direct door te varen naar Whitby in Engeland. Een traject van 225 zeemijl. De volgende dag zal langs de Engelse kust in noordelijke richting worden gevaren naar Stonehaven in Schotland, een afstand van 160 mijl. Vanaf Stonehaven zal de Kitty richting Lerwick varen waar de reddingboot op zaterdagavond na een tocht van 200 mijl zal aankomen.
Op zondagmorgen 21 juni, zullen er na een korte ceremonie, twee bloemstukken worden gelegd door de KNRM bemanning op de begraafplaats van Lerwick. Een bloemstuk namens de KNRM en de andere namens de Vereniging Herdenk Scheveningse Zeelieden. Dit ter nagedachtenis aan de Scheveningse zeelieden die tijdens hun werk op zee het leven lieten en op de begraafplaats van Lerwick begraven liggen. Ook zal even stil gestaan worden bij de Egmonder Jan Prins, kwartiermeester bij de Koninklijke Marine die in 1905, op 33 jarige leeftijd om het leven kwam en ook begraven ligt op dit kerkhof.
Na deze plechtigheid zal de Kitty uit Lerwick vertrekken en via Montrose en Grimsby weer richting Scheveningen komen. Op 24 juni, tegen de avond hopen de KNRM bemanningsleden na een tocht van meer dan 1200 mijl weer terug te keren in Scheveningen.
Deze duurtest kan gerealiseerd worden door gedeeltelijke sponsoring van het Scheveningse bedrijfsleven. Het bestaan van de KNRM, een niet gesubsidieerde organisatie die belangeloos en met vrijwilligers in actie komt als er zich mensen op zee in moeilijkheden bevinden wordt door veel mensen als iets gewoons en normaals beschouwd. Zeker in de huidige tijd moet de KNRM alle zeilen bijzetten om de veiligheid op zee te kunnen blijven waarborgen.
De bedrijven en organisaties bunkerstation Geo, Rederij Groen, Rederij Jaczon, Rederij W. van der Zwan, Hollandvis, Firma Nico de Jong, Firma den Heijer, Simonis, Firma den Dulk en Maritiem zijn de bedrijven die deze noodzakelijke duurtest mogelijk maken. Ook is een gift binnengekomen van leden van Sociëteit De Witte.
Voor bedrijven die belangstelling hebben om ook een bijdrage te leveren aan deze duurtest kan er contact worden opgenomen met de KNRM.