IJmuiden 118

Naam: Jaar: Model: Reder:
Beatrice0 Stoomtrawler v/h JC Pronk
Extra info:De IJM 118 was een stoomtrawler. Hij werd op 16 februari 1942 gebruikt. Ab Homburg had op 22 maart 1941 al een vergeefse Engelandvaart-poging gewaagd en was inmiddels ter dood veroordeeld. Op de dag voor zijn executie ontsnapte hij. Hij moest dus gauw het land uit en ondernam op 16 februari weer een poging. Met Jo Buizer en Jan de Haas. verstopte hij zich in het ruim van de Beatrice, de IJmuiden 118. Na veertig uren, inmiddels 18 februari, kwamen ze uit hun schuilplaats en dwongen de schipper naar Engeland te varen.
Ab Homburg ging bij het 322 Dutch Squadron RAF en werd met zijn Spitfire op 1 april 1945 in Borne neergeschoten
Jo Buizer (1918) en Jan de Haas (1918) kregen een opleiding van de SOE. Buizer werd op 22 juni 1942 bij Holten geparachuteerd en werd slachtoffer van het Englandspiel. De Haas werd in de nacht van 18 op 19 april 1942 aan de kust afgezet, Nog geen 10 dagen later werd hij gearresteerd. Beide mannen werden op 6 september 1944 in concentratiekamp Mauthausen met 21 landgenoten ter dood gebracht.

Nog geen schippers bekend.

IJmuiden 118

Naam: Jaar: Model: Reder:
Belle1893 Stoomtrawler Stoomvisserij Maatschappij Overijssel.
Scheepswerf:Edward Brothers Nort Shields
Extra info:IJM-118-\\\\\\\"Belle\\\\\\\"verliet IJmuiden op Dinsdag 8 Februari. Zij werd het laatst gezien in de nabijheid van de Haaks door een andere trawler op Zondag 12 Februari.
De hierboven bedoelde aanvaring gebeurde, volgens het bericht, eveneens in de nabijheid v/d Haaks in de nacht van Zondag op Maandag. Daar de \\\\\\\"Belle\\\\\\\"genoeg kolen aan boord had om tot Zondag 20e dezer uit te blijven bestond er aanvankelijk geen reden om te veronderstellen dat dit juist het gezonken schip zou zijn.
Toch zond de rederij verschillende trawlers uit om de \\\\\\\"Belle\\\\\\\" te zoeken, geen van de laatstgenoemde schepen keerde terug zodat blijkbaar de \\\\\\\"Belle\\\\\\\"niet was gevonden. Nu de \\\\\\\"Belle\\\\\\\"nog niet binnen is, is er geen hoop meer.
Haar bemanning bestond uit, met inbegrip v/d schipper, uit 10 koppen die gezamelijk voor f .8000,- verzekerd waren bij de Algemeene Verzekerings Mij. ,\\\\\\\"Adjuto\\\\\\\", te Amsterdam.De bemannings list vermeld de volgende namen:
Schipper :J.Snel, Velsenoord
Machinist: K.Mundel, IJmuiden
Stuurman: M.Stoker, IJmuiden.
1e Stoker: J.Vreugdenhil, IJmuiden
2e Stoker: A.F.Baak, IJmuiden.
Matroos: Jb.Groen, Egmond.
Matroos: J.Brands, Huizen.
Matroos: P.Groen, Egmond.
Matroos: Botte Visser, Enkhuizen.
Kok: C.Groen Czn, Egmond.

Nog geen schippers bekend.

Heeft u nog aanvullende gegevens, opmerkingen, wijzigen, fotos of betere kwaliteit fotos.
Neem dan contact met Rinus Nutbeij of met de webmaster