Informatie over de huidige viserij

De Nederlandse consument zet liever thuis een visje op tafel dan dat hij hem buiten de deur opeet. In 2011 werd er maar liefst drie keer zo veel vis binnenshuis gegeten dan in een restaurant of in de viswinkel/markt. In totaal aten we in 2011 77 miljoen kilo vis, waarvan 58 miljoen kilo thuis en 19 miljoen kilo buitenshuis. Pangasius kwam in 2011 thuis het meest op het bord van de Nederlander terecht, terwijl kibbeling de populairste snack buitenshuis is.

Huidige visserij

De Gezondheidsraad adviseert al jaren om twee keer per week vis te eten. De Nederlander eet thuis gemiddeld een keer in de drie weken vis. In vergelijking met andere Europese landen wordt er in Nederland erg weinig vis gegeten. Zo is de thuisconsumptie van Belgen ruim 12 kilogram vis, schaal- en schelpdieren per persoon per jaar (Bron: GfK). In Zuid-Europese landen als Italië ligt de thuisconsumptie van vis zelfs rond de 20 kilogram per persoon per jaar (Bron: ISMEA). De Nederlander mag dus best wat vaker vis op tafel zetten voor een gezonde en gevarieerde maaltijd.

Huidige visserij

Vis is zo gezond omdat er veel vitaminen, eiwitten en mineralen in zitten. Het meest bekende gezondheidsvoordeel is natuurlijk de aanwezigheid van goede vetzuren, met name de beroemde Omega-3 vetzuren.

In vis zitten veel soorten vitaminen, met name vitamine A, vitamine D en vitamine B12. De eerste twee soorten, de vitamine A en D, vind je met name in de vette vissoorten.

Vitamine A is onder andere heel erg belangrijk voor je ogen. Zonder vitamine A krijg je onherroepelijk te maken met hele vervelende oog-kwalen. Vitamine D is een belangrijke stof voor onder andere het functioneren van je hersenen. Daarbij van groot belang voor je botten en tanden. Vitamine D stelt namelijk het calcium in staat om zich te binden aan je botten en tanden. Zonder vitamine D heeft alle calcium in je lichaam helemaal geen zin, en zal het lichaam net zo snel weer verlaten. Voor het zenuwstelsel is vitamine B12 erg belangrijk.

Huidige visserij

Het is bekend dat we zonder de nodige mineralen niet in staat zijn om te leven. Dit blijkt onder andere uit het feit dat mineralen onder andere de ‘taxi’ zijn voor het transport van de zuurstof in ons lichaam. Niet alleen belangrijk voor je algehele gezondheid, maar ook speciaal voor het functioneren van je zenuwen en spieren.

Het belangrijkste mineraal wat we in vis vinden is jodium. Jodium is belangrijk voor het efficiënt functioneren van onder andere je schildklier door de natuurlijke ontstekingsremmende werking. Ook zit er in veel soorten vis het mineraal Zink. Dit mineraal helpt je immuunsysteem om een goede weerstand op te bouwen en te onderhouden. Het is geen geheim dat een goede weerstand op zijn beurt weer voorkomt dat je last krijgt van allerlei kleine en grote kwaaltjes.

Huidige visserij

De aanbeveling van het voedingscentrum om twee porties vis per week te eten, is niet uit de lucht gegrepen. Dit is namelijk voldoende om de benodigde hoeveelheid vetzuren binnen te krijgen, de zogenaamde visolie-vetzuren. Deze kennen we beter onder de naam Omega-3.

Bron Nederlands Visbureau

Bron Optimale gezondheid

Alles over Scheveningen omvat: Scheveningen-Haven, Scheveningen-Centrum, Scheveningen-Duinoord, Scheveningen-Duindorp, Scheveningen-Belgisch Park, Scheveningen-Statenkwartier, Straatfotos en Snuffelbeurs Contact - copyright